Wat te doen bij brandwonden?

Stel je zit lekker aan tafel een kopje net gezette thee te drinken terwijl je kind rustig aan het spelen is. Je werkt wat achter de laptop en je kind speelt lief, denk je. Terwijl je ogen gericht zijn op het beeldscherm en je er nota bene bijna op kijkt trekt je kind totaal onverwachts je kopje thee van tafel over zich heen. Weet jij wat je dan moet doen?

Het klinkt als iets waarvan je misschien denkt: dat overkomt mij niet want ik let altijd super goed op en zou mijn kopje thee nooit op de rand van de tafel zetten. Punt is echter dat kinderen soms erg creatief kunnen zijn. Mij overkwam het. Maxim trok toen hij 1 jaar oud was een kop thee van tafel waarvan ik zeker wist dat hij op veilige afstand stond. Je draait je 3 seconden om en het kwaad is geschied.

Ik wist wat ik moest doen omdat ik de zomer daarvoor afleveringen had gezien van EHBO bij kinderen op televisie. Ik kon adequaat handelen waardoor er nu gelukkig 1 jaar later nauwelijks nog iets is te zien van de ramp die zicht bij mij thuis afspeelde. Maar weet jij dat ook?

Wat te doen bij brandwonden?

De Nederlandse Brandwonden Stichting is in maart een campagne gestart om meer bewustzijn te creëren. Feit is namelijk dat een kwart, namelijk 26,8%, van alle brandwondenpatiënten in een brandwondencentrum tussen 0 en 4 jaar is.  Vanaf 7 maanden zijn kinderen in staat om voorwerpen te pakken en zelfstandig te zitten of staan. Dat is dan ook de grootste oorzaak waardoor ongelukken gebeuren met bijvoorbeeld thee en koffie.

Het opvallende is dat ouders juist vaak actief bezig zijn met de veiligheid van hun kind in en rondom huis. De ontwikkeling van je kind gaat soms echter sneller dan je misschien denkt waardoor je constant de veiligheid als het ware moet ‘aanpassen’. Voorkomen is beter dan genezen en er zijn altijd maatregelen die je kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan: het buiten bereik zetten van hete dranken, het snoer van de waterkoker of het koffiezet apparaat inkorten, het wegdraaien van stelen van pannen op het fornuis en het gebruik maken van een thermoskan.

11

Stap 1

Koel de wond ±10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater

Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen! Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de brandwond. Zo wordt een brandwond niet erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om een brandwond te koelen.

22

Stap 2

Voorkom onderkoeling, koel alleen de wond

Koel alleen de brandwond met lauw water. Zo voorkom je onderkoeling. Doordat bij brandwonden de huid kapot is wordt iemand niet meer vanzelf warm.

33

Stap 3

Verwijder alleen de kleding die niet aan de brandwond kleeft

Verwijder nooit kleding die aan een brandwond plakt. Verwijder luiers ALTIJD. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Doe de luier uit om verdere verbranding te voorkomen.

44

Stap 4

Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen

Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter! Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112.

55

Stap 5

Smeer niets op een brandwond

Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.

66

Stap 6

Bedek de wond met steriel verband of een schone doek

Bedek de wond zodat hij schoon blijft als je het slachtoffer in een deken wikkelt om warm te blijven. Gebruik een schone (thee)doek als er geen steriel verband is.

77

Stap 7

Geef het slachtoffer geen eten of drinken

Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een dokter besluiten om direct te opereren bij grote en/of ernstige brandwonden.

88

Stap 8

Vervoer het slachtoffer zittend

Brandwonden kunnen zwellingen in de keel veroorzaken. Voor de veiligheid is het beter om het slachtoffer zittend te vervoeren. Laat iemand naast het slachtoffer plaatsnemen tijdens het vervoer.

Wat te doen bij brandwonden | www.gomommygo.nl

Stel dat je kind toch hete vloeistof over zich krijgt en brandwonden oploopt. Volg dan de volgende 8 stappen om adequaat te handelen en de schade te beperken (via IedereenEHBO.nl)

Author

Odile is 26 jaar en moeder van zoontje Maxim ('13). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar inmiddels gelukkig in de liefde en zwanger van de tweede. Ze is de oprichtster van & schrijfster op www.gomommygo.nl, schrijft columns voor Babybytes.nl en zou het liefste nog een te gekke parttime baan vinden!

No comments

Plaats een reactie

Free printable Sinterklaas aftelkalender
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang de aftelkalender direct in je inbox!
Free printable Sinterklaas aftelkalender
Free printable Sinterklaas aftelkalender