Siiiiinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht! Nog 3 nachtjes slapen tot pakjesavond of met geluk misschien minder als jullie het eerder vieren. Ben je nog op zoek naar iets lekkers tijdens het uitpakken van alle cadeautjes? Zoek niet verder! Deze pepernoten appel kruimeltaart met spijs van Laura’s Bakery is zo lekker en past perfect bij een heerlijk avondje!
Ingrediënten
Bodem
– 300 gram bloem
– 150 gram witte basterdsuiker
– 1,5 eetlepel speculaaskruiden
– 175 gram koude boter
– 1 ei
– rasp van een halve citroen
Amandelspijs
– Pakje amandelspijs van Dr. Oetker (300 gram)
– 1 ei
Vulling
– 5 grote appels (bijvoorbeeld goudrenetten)
– 1 zakje vanillesuiker
– kaneel
– beetje citroensap
Kruimeldeeg
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
– 50 gram suiker
– 1 theelepel speculaaskruiden
– 50 gram garneeramandelen
– 50 gram grof gehakte pepernoten
En niet te vergeten een springvorm met een diameter van 24/25 cm
Bereiding
Bodem
Met de bloem, basterdsuiker en speculaaskruiden goed door elkaar en voeg de geraspte citroenschil toe. Voeg vervolgens de boter toe en kneed het geheel met je handen tot een deeg. Voeg om het deeg samenhangend te maken het ei toe en maak een mooie deegbal. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Amandelspijs
Als je het jezelf makkelijk wilt maken kun je een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. Op het pakje staat dat je hier 1 ei door moet mengen om het soepel te maken. Ik raad aan om niet in 1 keer het hele ei toe te voegen, maar in delen zodat je amandelspijs niet te nat wordt.
Verpak je amandelspijs in huishoudfolie en laat dit tevens 30 minuten in de koelkast rusten.
Appelvulling
Schil de appelen en snijd deze in mooie dunne plakjes. Voeg vervolgens een beetje citroensap toe (tegen het bruin worden van de appels), vanillesuiker en kaneel en meng dit goed door elkaar.
Kruimeldeeg
Doe de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden in een kom en meng dit met je handen door elkaar totdat er een kruimels ontstaan.
De taart opmaken
Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier, plaats de rand en vet de rand in met boter.
Rol het deeg voor de bodem uit tot een lap waarmee je de bodem van de springvorm plus zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over je deegroller en leg het in de springvorm. Druk het voorzichtig aan met je vingers en snijd overtollig deeg wat over de rand komt weg.
Verdeel de amandelspijs over de bodem en hierover het appelmengsel. Verdeel het kruimeldeeg over de appeltjes en tot slot de gehakte pepernoten en amandelen.
Bak de taart in 60 minuten. Als je taart te donker dreigt te worden, kun je de taart afdekken met een stuk aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat je kruimeldeeg niet aanbrandt.
Laat de taart voor het serveren afkoelen en garneer eventueel met wat extra pepernoten en amandelschaafsel voor een extra krokantje.
Fijne Sinterklaas!