Baby & Kind, Groei & Ontwikkeling

Oei ik groei! sprongen

De Oei ik groei! sprongen zijn beroemd en berucht bij menig ouder. Waar de een het sprongenschema nauwlettend in de gaten houdt om zo goed en kwaad als het kan voorbereid te zijn, gooit de ander de informatie over zijn of haar schouder en wordt er rustig afgewacht wanneer er zich weer een sprong aandient. Maar hoe zat het ook al weer met die sprongetjes?
Wat is een sprong?
Die befaamde sprong is een verandering in de mentale ontwikkeling van je kindje die een vooruitgang aankondigt. Ze komen bij elk kind rond dezelfde leeftijd voor en gaan volgens Oei ik groei! gepaard met drie kenmerken: Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid, oftewel de drie H’s. Je baby loopt in eerste 20 maanden van zijn of haar leventje 10 lastige periodes, oftewel sprongen, door.

Elke sprong bestaat uit twee fasen
> De lastige periode waarin je kind meer hangt en sneller huilt dan normaal. Soms kan het lijken of je kind stil staat of zelfs achteruitgaat.
> Ook bestaat de sprong uit een fase waarin je kind nieuwe dingen doet, zelfstandiger is en gaat ontdekken.

In het sprongenschema zijn zijn de sprongen overzichtelijk aangeduid. In deze maanden kan je kind van het zonnetje naar de donderwolk in huis veranderen. Dat hoeft natuurlijk niet! Misschien heb jij juist wel een ontzettend makkelijk kind en merk je weinig van een sprong.

Hoe werkt het schema?

Hoewel het schema pretty straight forward lijkt, moet er toch een notitie bij. Is je baby twee weken te laat geboren? Dan komt de sprong twee weken eerder. Is je baby drie weken te vroeg geboren? Dan komt de sprong drie weken later. Dit komt doordat iedere sprong sterk verbonden is met de groei van de hersenen.

Maxim is met 39 weken geboren. Dat betekent dat hij 1 week ‘te vroeg’ is geboren en dat de sprong dus 1 week later komt. De eerste sprong heeft hij dus met 6 in plaats van 5 weken.

Stel dat jouw kindje met 42 weken is geboren. Dat is twee weken ‘te laat’ en dus komt de sprong 2 weken eerder.De tweede sprong krijgt hij dan met 6 weken in plaats van met 8 weken.

Beschouwde jij het schema als 'bijbel' of keek je wel wanneer de sprong eraan kwam?