Kruidige stoofpeertjes met siroop en speculaascrumble
In de herfst en winter zou ik het het liefste elke dag eten: stoofpeertjes! Naast warme chocomelk of een kopje thee en een lekkere punt appeltaart, vind ik niets meer bij de koude maanden passen als stoofpeertjes. Maar… dan wel op originele wijze met wijn en specerijen! Vandaag deel ik mijn recept voor kruidige stoofpeertjes met een stroperige siroop en speculaascrumble. Mmmm!

Ingrediënten stoofperen

Voor 4 porties
– 6 tot 8 Gieser Wilderman stoofperen
– 750 ml (soepele) rode wijn
– 4 kruidnagels
– 2 kaneelstokjes
– 2 steranijs
– 75 gram rietsuiker

Ingrediënten crumble

Voor 4 porties
– 150 gram suiker
– 150 gram ongezouten boter
– 200 gram bloem
– 100 gram havermout
– 1 theelepel speculaaaspecerijen (of kaneel)
– Amandelschaafsel

Stoofpeertjes kruidige stoofperen met een stroperige siroop recept

Bereiding stoofperen

  1. Schil de peren met een dunschiller. Schil van boven naar beneden zodat de peertjes er straks netjes uit zien. De steeltjes laat je zitten.
  2. Pak een ruime pan en doe hier de stoofperen, kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs en rietsuiker in. Voeg tot slot de wijn toe. Zorg dat de peertjes helemaal onder staan. Is dit niet het geval met de wijn, voeg dan wat water toe.
  3. Breng het aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag.
  4. Stoof de peren in 1,5 uur gaar.
  5. Als de peertjes de gewenste gaarheid hebben, schep je de peren uit de pan. Laat ze in een schaal afkoelen.
  6. Giet het overgebleven sap door een zeef zodat je de kruidnagels, kaneelstokjes en steranijs eruit kunt halen. Het sap giet je terug in de pan.
  7. Laat het sap inkoken tot een stroperige siroop. Zet het vuur niet te hoog want dan zal het sap bitter worden.
  8. Serveer de stoofperen met de siroop overheen en maak er eventueel wat crumble bij of serveer het met een bolletje ijs.

Bereiding crumble

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C
  2. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Snijd het in kleine blokjes.
  3. Voeg in een kom de bloem, speculaaskruiden en suiker aan de boter toe. Kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg.
  4. Vet een ovenschaal in strooi hier de deegkruimels en de havermout in.
  5. Bak de crumbles zo’n 20 minuten in de oven lichtbruin en gaar.
  6. Strooi tot slot wat amandelschaafsel over de crumble heen en bak het geheel nog 5 tot 10 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Odile

Auteur Odile

Odile is 27 jaar en moeder van zoontjes Maxim (’13) en pasgeboren Noël (’17). Ze is gestart als alleenstaande moeder, maar nu inmiddels gelukkig samen met Willem. Ze is de oprichtster van & schrijfster op gomommygo.nl en heeft van haar hobby bloggen een parttime baan weten te maken.

Meer artikelen van Odile

Plaats een reactie